Ce este conceptul Tiny House?
Multe persoane au vazut asa numitele Tiny House si in Romania in diverse statiuni montane si nu numai. Dintre cei care le-au vazut, unii s-au interesat cat costa pentru ca isi doresc sa detina cat mai repede o astfel de locuinta de mici dimensiuni. Acest articol este dedicat acestui tip de locuinte si conceptului pornit din Statele Unite ale Americii.
Conceptul Tiny House
In timp ce miscarea caselor mici creste rapid in SUA, popularitatea sa se bucura de o mare crestere si in Europa in ultimii ani. Cu toate acestea insa, multi oameni inca nu stiu prea multe lucruri despre casele mici sau despre miscarea sociala pe care au inspirat-o. Deci, ce este o casa mica?
In general, o casa mica este o locuinta mica, portabila, cu un design minimalist. Din acest motiv, aceste case prezinta in general modalitati inteligente de utilizare a spatiului. In mod ideal, acestea sunt autosuficiente si functioneaza ca locuinte normale. Desi unele dintre aceste case sunt mobile, nu toate sunt si nu este o cerinta.
In mod traditional, ele masoara aproximativ 8′ x 16′ in dimensiune, promovand o viata simpla. Casa mai mica = viata mai buna, aceasta este ideea. Casa mica tipica contine o zona de zi, minim un dormitor, o bucatarie si o baie.
Multe sunt construite pentru a fi autonome, generand propria lor apa si electricitate. In timp ce multi oameni isi construiesc singuri aceste Tiny House, exista optiuni prefabricate de vanzare.
Tiny House
Miscarea caselor mici se invarte in jurul filozofiei de a te multumi sa ai doar necesitatile la nivel fizic. Si sa fii readus la esenta vietii. Ideea este sa urmam un stil de viata sanatos, prietenos cu mediul. Care sa fie cat mai lipsit de datorii pe cat posibil uman.
Acest lucru ii lasa proprietarului libertatea sa cheltuiasca mai mult timp si bani pentru a construi relatii si a avea experiente de viata memorabile. Mai degraba decat pe chirie si alte lucruri materiale dar inutile, in viata.
Marimea medie a casei a continuat sa creasca de-a lungul anilor. Chiar daca dimensiunea medie a familiei a inceput sa se micsoreze. Miscarea Tiny House este despre reconcilierea idealurilor noastre cu nevoile noastre si concentrarea pe o viata mai buna si spatii mai mici.
Lucrurile nu (sau cel putin nu ar trebui) ne fac fericiti. Viata ar trebui sa ne faca fericiti. Si americanii in special au devenit dezamagiti de faptul ca a avea lucruri mai scumpe inseamna ca traim o viata mai buna.
Cum a inceput acest concept?
Miscarea Tiny House a aparut in Statele Unite, ca raspuns la colapsul pietei imobiliare si la dezastrele naturale, cum ar fi uraganul Katrina. Acest uragan i-a lasat pe multi tineri intr-o pozitie in care cumpararea unei case a fost dificila. Nevoia de locuinte la preturi accesibile a crescut rapid, iar unii oameni au inceput sa construiasca locuinte mai mici ca mijloc de a satisface aceasta nevoie.
Multe persoane au ales sa isi construiasca pe remorci noile locuinte. Acest lucru le-a fost deosebit de utile pentru ca au reusit sa ocoleasca reglementarile limita privind masurile minime si taxele pentru locuinte. Acesta este motivul datorita carora aceste case mici sunt portabile.
Miscarea a crescut mai rapid decat ar fi putut presupune oricine. Exista carti, emisiuni TV si filme pe aceasta tema, iar aproximativ 40.000 de oameni au vizitat primul Tiny House Jamboree in 2015.
Restul lumii a remarcat curand si a inceput sa calce pe urmele miscarii purtate de americani. Constructori de case de acest tip apar acum in Europa si pe tot globul, venind in ajutorul celor care isi doresc asemenea locuinte.
Acestea sunt asadar, cateva dintre cele mai utile informatii pe care trebuie sa le cunoasteti despre conceptul Tiny House. Cu siguranta veti afla mai multe detalii despre acestea in viitorul nu foarte indepartat. Motivul este cat se poate de simplu: conceptul creste rapid in popularitate si in Romania.