Cine si de ce are nevoie de operatie miopie?
Miopia este o tulburare de vedere foarte frecventa, care este de obicei diagnosticata inainte de varsta de 20 de ani si poate fi remediata printr-o operatie miopie. Aceasta va afecteaza vederea la distanta. Puteti vedea obiecte care sunt aproape, dar intampinati dificultati la vizualizarea obiectelor aflate la distanta, cum ar fi marcajele pentru culoarul magazinului alimentar sau semnele rutiere.
Miopia afecteaza un procent semnificativ din populatie. Este o tulburare de focalizare a ochilor care se corecteaza usor cu ochelari de vedere, lentile de contact sau interventii chirurgicale.
Este nevoie de operatie miopie pentru fiecare persoana?
Miopia este foarte frecventa. Potrivit Asociatiei Americane de Optometrie, mai mult de 40% dintre americani sunt miopi, un numar care creste rapid, in special in randul copiilor de varsta scolara. Expertii in oftalmologie se asteapta ca aceasta tendinta sa continue in urmatoarele decenii.
Astazi, unul din patru parinti are un copil cu un anumit grad de miopie. Unii experti in ochi considera ca daca copilul tau petrece o cantitate extraordinara de timp implicat in activitati precum cititul sau folosirea gadgeturilor, poate creste riscul de a dezvolta miopie.
De obicei, miopia este o neplacere minora care poate fi corectata cu ochelari de vedere, lentile de contact sau printr-o operatie miopie. Dar, in cazuri rare, se dezvolta un tip progresiv numit miopie degenerativa care poate fi foarte grava si este o cauza principala a orbirii legale.
Miopia degenerativa afecteaza doar aproximativ 2% din populatie. Se crede ca este mostenita si este mai frecventa la evrei, japonezi, chinezi si Orientul Mijlociu.
Care sunt simptomele miopiei?
Daca sunteti miop, puteti avea urmatoarele simptome:
- Obiectele indepartate care par neclare.
- Elementele inchise par clare.
- Dureri de cap.
- Oboseala ochilor.
- Vedeti crucis.
- Oboseala cand conduceti, faceti sport sau priviti la mai mult de cativa metri distanta.
Majoritatea cazurilor de miopie sunt usoare si usor de controlat cu ochelari de vedere, lentile de contact sau chirurgie refractiva (operatie miopie). Cu toate acestea, in cazuri rare se dezvolta tulburari mai severe.
Diagnosticul miopiei
Miopia este de obicei diagnosticata in copilarie. Dar se poate dezvolta la adulti ca urmare a stresului vizual sau a diabetului. Oftalmologul va testa modul in care ochii dvs. concentreaza lumina. Si va masura puterea oricaror lentile corective de care aveti nevoie.
Mai intai, va va testa acuitatea vizuala (claritatea). Apoi va folosi un retinoscop iluminat pentru a masura modul in care lumina este reflectata de retina. De asemenea, va folosi si un foropter. Un foropter este un instrument care masoara valoarea erorii de refractie prin plasarea unei serii de lentile in fata ochilor. Acesta este modul in care furnizorul dvs. masoara puterea lentilelor de care aveti nevoie.
Tratarea miopiei
Ochelarii sau lentilele de contact pot corecta miopia la copii si adulti. Doar pentru adulti (cu rare exceptii pentru copii), exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale refractive care pot corecta si miopia. Cea mai comuna operatie miopie este procedura de keratomileuzis in situ asistata cu laser (LASIK). Exista si alte proceduri precum PRK (keratectomia fotorefractiva), LASEK (o procedura de keratectomie subepiteliala asistata cu laser).
Lentilele intraoculare fachice sunt o optiune pentru pacientii care au miopie mare sau ale caror cornee sunt prea subtiri pentru PRK sau LASIK. Lentilele intraoculare fachice sunt plasate in interiorul ochiului, mai exact, in fata cristalinului natural.